Szemelvények egy magyar vadász kalandos életéből
Szőnytől Tapolcáig – Tanzánián át. Tisztelgés a ma 26 éve elhunyt Dr. Nagy Endre emléke előtt

dr_nagy_endre.png

Dr. Nagy Endre (az Afrika Múzeum honlapjáról)

Schvend András Endre 1913-ban született. Ezt a tényt Ószőnyben anyakönyvezték egy kis hibával: apja saját születési anyakönyvében is (Nagyszombat, katolikus, 1884. január 1.), esküvői anyakönyvében is (Veszprém,  1912. május 9.) Schvendt néven szerepel, hősünk nevéből azonban hiányzik a szó végi „t” betű. Ez azonban lényegtelenné vált, mert jogi diplomájának megszerzése után neve dr. Nagy Endrére változott. Családtag elmesélése szerint anyai nagyapja, egyházasberzsenyi Nagy János fogadta örökbe, más forrás szerint eme nagyapa halálakor az iránta érzett tiszteletből vette fel nevét, de tény, hogy az első „utólagos bejegyzés”, ami születési anyakönyvébe került, 1938-as dátumú, a névváltozást rögzíti. Bár keresztneveinek csak sorrendjét cserélte meg, de azért elég ritkán fordul elő, hogy valaki egy füst alatt változtassa meg mindkét nevét.

drnagyendre_szuletesi_bejegyzes.jpg

Dr. Nagy Endre születési anyakönyvi bejegyzése (Forrás: FamilySearch adatbázisa)

Valóban szoros volt nagyapa és unoka kapcsolata, ő vitte vadászatokra is a kisfiút, és távoli rokonuktól, Kittenberger Kálmántól, a híres Afrika-vadásztól is tanult ifjú korában. Így adódott, hogy jogász végzettséggel a csendőrségnél kapott állást, ahol Hatvanba, ebbe a vadász-paradicsomnak nem mondható Alföld-széli városba helyezték. Itt hamarosan panaszt tettek ellene, pontosabban nagyszámú vadászkutyájának kibírhatatlan vonyítása ellen – de ő addig járt a kastélyba a panaszost, báró Hatvany Alexandrát kiengesztelni, amíg kölcsönös vonzalom alakult ki közöttük. Bár szolgálati parancsba kapta, hogy szüntessen be minden kapcsolatot a zsidó származású Alexandrával, többszöri áthelyezését követően, Budapesten 1944. májusában összeházasodtak. Senki ne keresse az erre vonatkozó polgári anyakönyvi bejegyzést, ez az esküvő titokban, hercegprímási engedéllyel történt.

A titoktartás nem volt sikeres, nemcsak lefokozták a csendőrségnél, hanem börtönbe is került. Együtt raboskodott Rajk Lászlóval, és ragyogó kapcsolatteremtő készsége itt is beigazolódott. Rajk László, immár belügyminiszterként vezető állást kínált neki, de ő inkább azt kérte, nevezzék ki Hatvanba vadászati felügyelőnek. Így még 1945-ben visszakerült Hatvanba, ahol a Földbirtokrendező Tanács kiutalta számukra a Hatvany kastély földszintjét. Sor került a polgári házasság megkötésére is (1945, Budapest VI.). Szaktudásával, helyismeretével a Mátrában sorra kerülő kormányzati, pártközponti vadászatok fő szervezője lett. Ő, aki korábban Horthy vadászatait is biztosította csendőrként, ekkor Rákosi vadászatait szervezte, az ÁVH határozott berzenkedése ellenére. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nyilvántartja a vele kapcsolatos tényeket, az indítékokat azonban nekünk kell kitalálni. Tény, hogy 1952-ben forró lett lába alatt a talaj, és hét hónapos terhes feleségével és öt éves kislányukkal együtt a zöldhatáron keresztül Ausztriába szöktek.

Nyugat-Németországban telepedtek le, szintén vadászati vonalon boldogult: az 1954-es düsseldorfi vadász-világkiállítás egyik fő szervezője lett. Különböző megbízatásokból három gyűjtőutat szervezett a volt német gyarmat Kelet-Afrikába, amit az 50-es évek végén Tanganyikának neveztek. Majd 1958-ban ki is települt oda, és helyi vadász-vezetőként, később nemzeti park létrehozójaként dolgozott. Itt is utolérte egy rendszerváltás: az önállósodás után a Zanzibárral történt egyesüléssel 1964-ben megalakul Tanzánia, és Julius Nyerere elnök szocialista rendszer építésébe fogott. Mivel az elnök úr is szenvedélyes vadász volt, ő is nagyra becsülte a magyar gyökerű vadász-vezetőt, így Nagy Endre életében ez nem hozott komoly változást. Ő, a „fehér vadász” honosította meg Kelet-Afrikában az európai mintájú vadgazdálkodást, nevét egy tó és egy kilátó is őrzi a Meru hegy lábánál, nem messze a Kilimandzsárótól. Az Arusa nemzeti park lényegében véve az ő birtokán, és az ő kezdeményezésére alakult meg.

 dr-nagy-endre-es-beretz-katalin-1972-ben-a-kilimandzsaronal.jpg

Dr. Nagy-Endre és Beretz Katalin 1972-ben a Kilimandzsárónál (Fotó a Tapolcai Újság Online-ról)

Nagy Endre mindig kereste a hazatérés lehetőségét. Pontosan tisztában volt az itthoni viszonyokkal, és ahol lehetett, segítette az országot – ő volt az értelmi szerzője, és a fő lobbistája annak, hogy a vadászati világkiállítást Magyarországon rendezzék 1971-ben. Formailag mint a tanzániai pavilon vezetője járt akkor többször itthon, de a hazatelepülésre még nem látta alkalmasnak a helyzetet. 1978-ra azonban felesége meghalt, lányai felnőttek, kirepültek a családi házból, ő pedig újra megházasodott, és újra Magyarországon! Az ő közbenjárására került Keszthelyre a híres Windischgrätz trófea-gyűjtemény a Festetics kastélyban található Vadászati Múzeumba. Feleségével együtt 1984-re megalapították Balatonedericsen az Afrika Múzeumot, melyet ma lánya vezet. Nagy Endre tíz évvel később hunyt el Tapolcán.

nagy_endre_es_felesege.jpg

Középen dr. Nagy Endre felesége és a
dr. Nagy Endre díjjal kitüntetett Wentzely Dénes

Íme egy fordulatokban gazdag életpálya, mely ékesen bizonyítja, hogy az ifjúkorban magunkba szívott élmények, a családi kötelékek mennyire meghatározóak életünkben.

 

Vidóczy Tamás

Magyar Családtörténet-kutató Egyesület
www.macse.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladtortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr1715992528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hatvankilenc69 2020.07.13. 07:35:32

Az utolsó képen nem Nagy Endre hanem Wentzely Dénes látható.
Pályatárs,erdész ,író.
Volt szerencsém személyesen is megismerni!

2020.07.13. 07:47:32

Szóval ennek a gyökérnek az volt az élete nagy teljesítménye, hogy Afrikában lövöldözött le szórakozásból állatokat? Tényleg fasza életút, követendő...

Punxsutawney Mormota 2020.07.13. 07:58:09

@Eugene Horse: ...és nemzeti parkokat hozott létre. Követendő.

Magyar Családtörténet Kutató Egyesület 2020.07.13. 09:07:39

@Hatvankilenc69: Köszönjük szépen, hogy felhívta rá a figyelmünket, a cikket javítottuk!

2020.07.13. 09:25:59

@Punxsutawney Mormota: egyet. A magánbirtokán, gondolom zártkörű vadászat céljából.

Punxsutawney Mormota 2020.07.13. 10:46:32

Gondolod vagy tudod? Az Arusha Nemzeti Park az elejétől kezdve nyitott volt. És a nemzeti parkok nem a vadászat céljait szolgálják sokkal inkább menedékhely az állatoknak.

nincs1agy 2020.07.13. 11:27:02

@Eugene Horse: A vadászat nem szórakozás. Szórakozás az, amikor hülyeségeket irkálhatsz be kommentben mindenféle következmény nélkül..

2020.07.13. 11:33:02

@nincs1agy: meg is tetted :) És de, tízből kilencnek szórakozás, a maradék egy meg a szórakozókat szolgálja ki. Főleg hatványozottan igaz ez Afrikára, mert a Pilisi Parkerdőre még úgy-ahogy rá lehet fogni, hogy kell vadgazdálkodás, de Afrikában rohadtul nem. Aki Afrikába megy vadászni, az mind szórakozni megy. Akinek meg ez a szórakozása, az hitvány fasz.

Punxsutawney Mormota 2020.07.13. 13:26:38

@Eugene Horse: Mielőtt még a google-re hagyatkozol, kérdezz meg valakit, aki évent 6-8 hónapot Tanzániában / Ugandában / Ruandában tölt :) Majdnem úgy van, ahogy kigugliztad.

midnightcoder2 2020.07.13. 14:17:02

@Eugene Horse: Tudod, akkoriban még nem léteztek azok az agyhalott idióták, akiket ma állatvédõknek hívunk.

midnightcoder2 2020.07.13. 14:33:25

@Eugene Horse: "Akinek meg ez a szórakozása, az hitvány fasz. "
Tudod, egy Fekete István, vagy egy Széchenyi Zsigmond vagy a fenti Dr. Nagy Endrének a mai állatvédõk a cipõjét sem köthetnék meg. A legtöbb agyhalott idiótának kb. annyi fogalma van a természetrõl és általában a világból amennyit a kora gyerekkorában látott Walt Disney filmekbõl ráragadt, és kevesebb logikai készséggel rendelkezik, mint az a házimacska akit lelkesen véd.

erol 2020.07.13. 14:49:42

Nekem semmi bajom a vadászokkal, vannak köztük rendes emberek is, de lehetőleg maradjon a négy fal között a tevékenységük, ne hergeljék a népet szenvedélyükkel.

nincs1agy 2020.07.13. 15:10:31

@Eugene Horse: Ne kezelj már ugyanúgy minden vadászt. Persze vannak unszimpatikus vadászok, akik bepálinkázva durrogtatnak a magas lesről, és még lőni se tudnak rendesen, így nem megfelelő helyen találva el a vadat szenvedést okoznak, amitől még a hús is rossz ízű lesz.
De vannak korrekt tisztességes vadászok, akik a vadgazdálkodás szempontjából is fontosak. Ha nincs kilőve a vaddisznó felesleg, az bizony baj, mert vaddisznó megrágja a kis őzeket. Ugyanúgy rámennek a gidás őzre a kóbor kutya hordák, ha nincs aki kilője őket. Valamint a vadászok biztosítják , hogy vadhús kerülhessen az asztalra. Kinek volt jobb élete haláláig? Az általad elfogyasztott csirkének vagy disznónak, aki a nagyüzemi állattartás poklában élt, vagy az általam elfogyasztott szarvasnak, aki egy erdőben élt szabadon?

szánmonoxid 2020.07.13. 16:54:04

Írástudatlan barmok miért akarnak írni?

Punxsutawney Mormota 2020.07.13. 18:07:08

@Eugene Horse: Nem kapásból cáfoltad, és rosszul tudod. A nemzeti parkokban nincs vadászat, a vadászterületek a nemzeti parkokhoz tartoznak. Ha még emlékszel a Cecile esetre, ott is abból lett probléma, hogy az idióta már a nemzeti park területén, a védett övezetben lőtte ki az állatot.
Nem dobtam szmájlitengert, csupán egyet, ha jól tudom, mert annyira nem akarlak felszedni. Bocsánat... Mivel eléggé beleálltál ebbe a Nagy Endre történetbe , mi a fenének győzködjelek arról, hogy nem vót ez annyira rossz ember!
Saját magam sem szeretem a vadászatot, de az a helyzet, hogy a fizetős vadászatok nélkül nem tudnák fenntartani a nemzeti parkokat. A donorpénzek kevesek erre, egy oroszlán kilövéséért meg 60-80 ezer dollárt fizetnek, amiből futja arra, hogy afrikai viszonyok között nagyon meg vannak fizetve a vadőrök. És hogy mennyire komolyan veszik ezt, csak egy apró példa: 2010-ben voltam először a Chobe Nemzeti Parkban. A bejáratnál levetették velem a zöldes színű pólómat, és egy fehéret adtak helyette az ajándékboltból - csak azért, hogy egy idegesebb mesterlövész le ne puffantson, miközben a zsiráfokon álmélkodok.
Szerinted, ha a nemzeti parkban vadászni lehetne, hogy a faszba különböztetnék meg távolról, hogy ez most fizetős vagy orvvadász? Sok park egy-két megyényi területű, a híres Serengeti kb 1/6 Magyarországnyi, változatos domborzati viszonyokkal, sok helyen a rádió sem működik, és úgy az orvvadászokra, mint a vadőrökre jellemző, hogy először tűzelnek, aztán még lőnek, aztán még egy kicsit lőnek, és ha valaki életben marad azt megkérdezik, hogy mi a faszt keres ott?
Vicces lenne, ha mondjuk az általad emlegetett Selousban a turisták előtt megnyitott terülre (54.000 km2) engednék be a vadászokat.

Egyébként pl a kilövendő oroszlánokat legtöbbször oroszlánfarmokról hozzák a vadászok elé. Olyan szülőket elvesztett oroszlánokat találsz itt, vagy pl állatkertekből átvetteket, amelyeket szinte lehetetlen visszavadítani. A vadonban kb 2 nap lenne a túlélésük. Ezeket próbálják letenni az idióták elé, hogy egy életképes nagyvad tovább szaprodhasson.

Punxsutawney Mormota 2020.07.13. 18:15:32

@Eugene Horse:
Lásd fentebb, amit írtam. De gondoljuk tovább a hitványságot és a helyieket. Egy helyinek napi 10 -15 dollár már gigantikus fizetés. Egy kezdő vadőr 400-450 dollárt keres, elképesztően jó pénz arrafelé, amikor az átlag valahol 110-140 dollár között tud összekaparni. Kezdő diplomásokat 200 dollár körül alkalmaznak a cégek. Erre a vadőr megkeres 400 dollárt, persze előfordulhat, hogy lőnek az emberre, de az arrafelé nem ritkaság és legalább van mivel visszalőni.
Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy Te is, én is, midnightcoder2 is, illetve úgy kompletten Európában azért élünk jobban, mint Ázsiában / Afrikában a pórnép, mert őket használjuk ki. Nem közvetlenül, hanem közvetve. A ruhád, a cipőd, a telefonod a tévéd stb filléres ázsiai munkaerő terméke, és nagyon sok ritkaföldfémet meg Afrikából csempésznek ki, vagy a kínai bányavállatok papírmasé stadionért (meg néhány millió dollár svájci bankszámlára) szereznek koncessziókat és bányásznak. Ne tudd meg, hogy Botswana miképpen van szétbaszva! Ráadásul még helyieket sem foglalkoztatnak, mert kisebb súlyú bűncselekményért elítélt kínaiakat kapnak a kínai államtól, akik koszt-kvártélyért melóznak. Még mindig jobb, mint a börtönben. Tipikus win-win-win szituáció, csak éppen a helyiek szívnak.
Nos, mi az ilyen jellegű bizniszek haszonélvezői vagyunk. :) Béke.

midnightcoder2 2020.07.13. 21:12:12

@Eugene Horse: "A gazdag európai, aki elutazik Afrikába, hogy ott úri mulatságból oroszlánra meg gazellára lövöldözzön, miközben helyi fekete szolgák nyalják a talpát pár száz dollárért, az bizony egy hitvány fasz"

Melyik részével van a gondod ? Azzal, hogy elutazik Afrikába ? A népek minden irányba elutaznak Európából, Ázsiából, Amerikából. A turizmus már csak ilyen, de csak ezért nem neveznék minden turistát hitvány fasznak. Vagy a fekete szolgákkal van a bajod ? Azok a szolgák a helyi bérekhez képest kurva jól meg vannak fizetve. Ezt hívják turizmusnak. És igen, a turistának ki van nyalva a hátsója, de ez nem csak Afrikára igaz, hanem bármelyik nyugat-európai országra. És most pont azért van szarban egy rakás ember, egyebek közt idehaza is, mert nem jön az a bizonyos turista, így aki belőlük él, az ma az éhkoppot nyeli. Vagy a gazellákra lövöldözéssel ? Mennyivel rosszabb az, aki lelő egy gazellát, mint az, aki megöl egy disznót, vagy marhát azért hogy megegye ? Márpedig, ha te a vendéglőben bécsi szeletet rendelsz, akkor bizony ha nem is személyesen, de megöltél egy aranyos kisborjút. Illetve nem egyedül, a dolog részese volt kb. mindenki aki evett belőle. Persze lehet azzal érvelni, hogy de te megetted ezt, de ehettél volna helyette vegán tökfőzeléket is. És ok, a vegán tökfőzelék szar, a bécsi szelet meg finom, de végül is itt csak arról van szó, hogy te az élvezet kedvéért megöltél egy állatot. És mielőtt az állatvédők viháncolni kezdenének: ha örökbe fogadsz egy menhelyi macskát, akkor tulajdonképp ismét csak élvezetből ölsz. Mert hogy az a macsek élete végééig más állatok húsát fogja fogyasztani, és minél tovább tart ez az élet, az annál több növényevő halálát jelenti.
Vagy magával az öléssel van a bajod ? Nos, nézd meg a számítógépes játékokat. A 99.9% arról szól, hogy ölsz. De még a nem számítógépes játékok is: Pl. egy kalandjáték, vagy akár a sakk, mind-mind az ölésről szól. Ez sajna vagy nem sajna, de évmilliárdok alatt került be a génjeinkbe.
Ugyanakkor az embereket általában nem vadászok ölik meg, hanem hétköznapi átlagpolgárok, és nem a videojátékok miatt, hanem általában rút anyagi okokból, vagy csak az élvezet kedvéért (Pl. kéjgyilkosok).
Ok, tőled nyilván távol áll a vadászat. Mondjuk én is lusta lennék annyit mászkálni csak azért, hogy seggbe lőjek egy nyomorú oroszlánt, de ha valakinek ez a hobbija, lelke rajta. Azt sem tudom ép ésszel felfogni, hogy mi értelme van felmenni a Himalájára, miközben ott fenn semmi sincs amire az embernek szüksége lenne, de azért nem nevezném hitvány alaknak azt, aki erre költi a pénzét.

Dottodo 2020.07.13. 22:58:01

Mérhetetlenül undorítónak tartom, hogy a blog szerzője pozitív kontexusban szólal meg a vadászatról, és pozitív dolgokat ír erről a PATKÁNYRÓL.

Magyar Családtörténet Kutató Egyesület 2020.07.13. 23:03:20

@Dottodo: A blog szerzője dr. Nagy Endre életét családkutatás, családtörténet szempontjából közelítette meg. A vadászat meg úgy látszik egy megosztó téma.

midnightcoder2 2020.07.14. 07:37:45

@Dottodo: Akkor neked is ajánlom figyelmedben a feletted lévő hozzászólásomat kedves agyhalott barátom!

midnightcoder2 2020.07.14. 07:40:36

@Dottodo: Az egyetlen jó dolog az európai civilizáció várható összeomlásában, hogy a hozzád hasonló agyhalott hópihéket is eltakarítja, az állatvédőktől a black lives matter hazai képviselőiig.

nincs1agy 2020.07.15. 14:58:19

@midnightcoder2:@Eugene Horse: Ami pénzeket ezek a vadászok otthagynak, többek között abból tartják fent a nemzeti parkokat. Ugyanúgy, ahogy nálunk is az erdőgazdaságok fontos bevétele a vadásztatás.
A orvvadászat ellen persze küzdeni kell, ezt nem vitatom.

nincs1agy 2020.07.15. 15:01:55

@Eugene Horse:

"Amit fentebb linkeltem vadásztúra ajánlatot, abban konkrétan le is írják, hogy beetetett oroszlánra lehet lőni"
Széchenyi Zsigmond nem így vadászott. Olvasd el talán valamelyik könyvét. Tisztelte a vadont és a vadállatokat. a vadászatot nemes küzdelemnek tekintette.

"két ungabunga cipeli mögötted a puskád"

Ez meg netto rasszizmus.

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület honlapja

macse.gif

Facebook oldalunk