Amikor alpesi szerelmi történetből ered egy komplett magyar család

obdach.jpg

Egy családtörténetünkből kiderül: egy osztrák alpesi kisvárosi írnokfiú és pékleány szerelemgyerekétől származik egy egész magyar család.

Obdach városka Stájerország és Karinthia határán fekszik az alpesi hegyek között, s az aprólékos részletezettségű helytörténetben áll: itt élt az 1600-as, 1700-as évek fordulóján a piactéren több házat is birtokló Sigl pékcsalád, valamint Bartholomeus Sandtner helyi katolikus egyházfi és pénztáros famíliája. Jacobus Sigl pék és Susanna Santner házasságából születik aztán Genoveva 1741-ben.
Minden szép és jó lett volna – ha Jacobus pék nem hal meg fiatal családapaként 1748-ban. A megözvegyült Susanna egy év múlva hozzámegy a szintén pékmester Thomas Stüklerhez.

Genoveva leányuk nyilván az új családban nevelődik, de alig nő fel, amikor 1762-ben házasságon kívüli gyermeke, Jacobus születik egy bizonyos Jacob Riedlmayertől – áll az obdachi anyakönyvben.

Ez a Riedlmayer fiú egy bizonyos Johann Sulzernél dolgozik – aki a nemzedékek óta Obdach környékén kovácsmesterként és vashámor-tulajdonosként jegyzett Sulzerek aktuális családfője, a híres stájer vasipar egyik korai vállalkozója akkoriban. Riedlmayer legény foglalkozása „Hammerschreiber”, vagyis a vashámornál, vasműhelynél dolgozó írnok – tehát írástudó a fiatalember.

Az anya, Genoveva nevénél pedig ott áll, hogy Sigl pék leányáról van szó. És az, hogy „complex”, vagyis „bűntárs” a házasságon kívüli afférban.

És jönnek az újabb bonyodalmak: a megesett kismama, Genoveva édesanyja, Susanna egy év múlva meghal; ezt követően pedig mostohaapja, Thomas Stükler a saját nagy adósságai és elszámoltatása elől menekülve egyszerűen világgá megy, a házukat pedig Thomas saját lánya, Maria örökli.

Hogy ezt követően mi lesz a kis Jacobus, annak mostohalányként felnőtt édesanyja, Genoveva, valamint a gyerek apja, idősebb Jacob Riedlmayer sorsa, rejtély.

Csak annyi tudható, hogy az ifjabb Jacobus felnő, és 1792-ben, 29 évesen már Magyarországon, Szentgotthárdon köt házasságot Julianna Krieglerrel, és a nyugati határszéli kisvárosban fogadóskodik.

A házassági bejegyzésben ott áll, hogy a stíriai Obdachból származik, és ott áll a vőlegény apjának, az egykori vashámori írnoknak, idősebb Jacobnak is a neve.

És az egykor félárvává vált, majd megesett Genoveva, bármerre is vetette őt élete során a sors, idős korában Jacobus fia mellé kerül a magyarországi Szentgotthárdra, méghozzá „özvegy” „Riedlmayer” néven. Lehet, hogy az egykori ifjú szerelmespár éltesebb korban összeházasodik, és rendezik bonyolultan alakult életüket? És aztán, amikor a férj meghal, az özvegyasszony még egy utolsó nagy életkalandba kezd, Magyarországra költözve?

Bármi is történhetett, így is összerakható a happy end: fia, Jacobus magához költöztette özvegy, idős édesanyját, Genovévát, aki így végül szerettei, a Magyarországon letelepedő fia és unokái mellett töltötte utolsó éveit, s 1814-ben hunyja le szemét örökre.

***

Érdekel saját családod múltja? Szeretnéd megismerni különböző őseidet és szerteágazó történeteiket? 

Máté Enikő vagyok, két évtized tapasztalatával és szenvedélyes kutatómunkával állítok össze családfákat, kutatok anyakönyvekben, családtörténetekben, és mindezekből egy összefoglaló és látványos családkönyvet állítok össze!

családkönyv egy részletes és összefoglaló történeti írást tartalmaz a család őseiről, életéről kiegészítve régi családi fotókkal / levelekkel / családi anekdotákkal / térképrészletekkel / fennmaradt információkkal. Ára: hozott anyagból 55.000 Ft - tól.         

kutatómunka a részletektől függően külön megbeszélés tárgya, ezt a könyv ára nem tartalmazza. Előzetesen a kapott információk, az első adatok alapján felmérem, hogy milyen mélységekben kutatható a név és az adott település és körülbelül hány nemzedék kutatható. Személyenként 5000,- Ft a kutatás ára, vagy előzetes keretösszegben is meg lehet állapodni, és akkor ezen keretnek megfelelően állítom össze a családfát. 

Elérhetőségem: eniko.mate@hotmail.com