Az ős, akitől a fehérvári bég lejmolt

a_beg_lejmolt.jpg

Egy kutatott családtörténetben az egyik szépanya, Dörögdi Zsófia tavaly felfedezett felmenőin keresztül nyílt meg a magyar régmúlt: az egymással házasodó dunántúli református kisnemesi famíliák végtelen történetei igazi kaleidoszkópját alkotják a magyar mikrotörténelemnek.

PÁZMÁNDY Balázs a 17. század elején, a mai utódok fölött 13 nemzedékkel élt a Komárom vármegyei Kocs községben. Mészárosként kezdte, de a nagy kelet-nyugati marhakereskedő útvonalon élve beszállt a jövedelmező marhabizniszbe: úgy megszedte magát, hogy III. Ferdinánd királytól nemességet is kap 1638-ban. Fia, PÁZMÁNDY Gergely folytatja apja foglalkozását: a legjobb üzlet a marhakereskedelem, amikor a Habsburgok keleten és nyugaton is évtizedekig harcolnak a számos ellenségükkel, a népnek meg kell az eledel.

Pázmándy Gergely a marhaügyek mellett pénzkölcsönzésben is utazik: a biznisz zavartalan folytatása érdekében a helyi török nagyfőnökökkel is jó kapcsolatotokat épít ki. Egy történelmi tanulmányban idéznek egy fennmaradt levelet, mely alapján kiderül: Gergelynek sikerül az a bravúr, hogy Habsburg-oldali magyar református kereskedő-nemesként az ellenség egyik vezetőjét, konkrétan a fehérvári török béget is lekötelezze, aki kölcsönért folyamodik Pázmándy úrhoz, hogy a Habsburg-oldal fogságában lévő fiát ebből váltsa ki. Székesfehérvárról 1681. november 20-án kelt levelében Hadzsi Mumin bég a következőket írja ezen ősapának, a passzív agresszív kommunikáció kiváló példájaként.

„Kérem kegyelmedet tovább való barátságomért, most fiam szabadulására adgyon nékem költsön kétszáz aranyat ... ha pedig kegyelmed azzal mentené magát, hogy nintsen aranya, noha tudom én, hogy vagyon, egy arany helyett tizenöt öreg garast vagy két egész tallért számlálván is elveszem.”

Hadzsi Mummin bég leveleiben egyébként Pázmándy Gergely „régi jó barátjának, jóakarójának” nevezi magát. Természetesen a barátság csak addig tart, amíg hízelgő szavaival valamilyen ajándékot vagy kölcsönt tud kikunyerálni. Ha az ajándék vagy a kölcsön elmarad, akkor „kutya Pázmándy” lesz a „régi jó barát”.

Hogy ügyleteik hogyan alakultak tovább életük során, már nem tudhatjuk. De az biztos, hogy Pázmándy Gergely vagy fél tucat felnőtt örököst hagyott hátra, akik Komárom vármegyei falvak birtokosaként élték tovább életüket, a leszármazók között voltak Rákóczit Rodostóig kísérő fiatal uracsok, reformkori nagypolitikusok - és leányágakon át nyilván több száz további, ma élő hétköznapi utód, akik rácsodálkozhatnak a régi idők magyar világára.

***

Érdekel saját családod múltja? Szeretnéd megismerni különböző őseidet és szerteágazó történeteiket? 

Máté Enikő vagyok, két évtized tapasztalatával és szenvedélyes kutatómunkával állítok össze családfákat, kutatok anyakönyvekben, családtörténetekben, és mindezekből egy összefoglaló és látványos családkönyvet állítok össze!

A családkönyv egy részletes és összefoglaló történeti írást tartalmaz a család őseiről, életéről kiegészítve régi családi fotókkal / levelekkel / családi anekdotákkal / térképrészletekkel / fennmaradt információkkal. Ára: hozott anyagból 55.000 Ft - tól.          

kutatómunka a részletektől függően külön megbeszélés tárgya, ezt a könyv ára nem tartalmazza. Előzetesen a kapott információk, az első adatok alapján felmérem, hogy milyen mélységekben kutatható a név és az adott település és körülbelül hány nemzedék kutatható. Személyenként 5000,- Ft a kutatás ára, vagy előzetes keretösszegben is meg lehet állapodni, és akkor ezen keretnek megfelelően állítom össze a családfát. 

Elérhetőségem: eniko.mate@hotmail.com