Luxemburgi ősök, Magyarországon?!

capture-20240105-151838_1.jpg

 

capture-20240105-152121_1.jpg

 

Egyik családtörténetünk ősei, Heinrich Bormann és Adam Hirsch Luxemburgból vándoroltak ki az 1780-as években a dél-dunántúli, tolnai pusztákra, hogy magyar földön kezdjenek új életet családjaikkal.

Annyira nehéz elképzelni azt a világot, amikor az egyszeri luxemburgi falusi családfő egyáltalán hírt kap arról, hogy van ez a Magyarország, és annak is valami lakatlan pusztája, ahová ha kivándorol, akkor kap földet, házat, még kis pénzt is, csak jöjjön, csak jöjjön, becsszó!

És akkor úgy dönt a négy gyerekével és feleségével, hogy oké, akkor megyünk. És elvág minden köteléket - nincs ám fapados visszaút, meg folyamatos messengerezés meg Tripadvisor, semmi -, Luxemburg-külsőről elindulva abban a korban átvándorol valahogy a fél Német-Római Birodalmon. Aztán valahol Regensburgnál tutajra száll, onnan leereszkedik a Dunán Bécsen és Budán is túl a mesés Vadkeletre, és kiszáll a tutajról. Előtte a magyar ugar, és akkor hát, nekilát.

Mikrotörténelem, így szeretünk!

 ***

Érdekel saját családod múltja? Szeretnéd megismerni különböző őseidet és szerteágazó történeteiket? 

Máté Enikő vagyok, két évtized tapasztalatával és szenvedélyes kutatómunkával állítok össze családfákat, kutatok anyakönyvekben, családtörténetekben, és mindezekből egy összefoglaló és látványos családkönyvet állítok össze!

A családkönyv egy részletes és összefoglaló történeti írást tartalmaz a család őseiről, életéről kiegészítve régi családi fotókkal / levelekkel / családi anekdotákkal / térképrészletekkel / fennmaradt információkkal. Ára: hozott anyagból 55.000 Ft - tól.         

kutatómunka a részletektől függően külön megbeszélés tárgya, ezt a könyv ára nem tartalmazza. Előzetesen a kapott információk, az első adatok alapján felmérem, hogy milyen mélységekben kutatható a név és az adott település és körülbelül hány nemzedék kutatható. Személyenként 5000,- Ft a kutatás ára, vagy előzetes keretösszegben is meg lehet állapodni, és akkor ezen keretnek megfelelően állítom össze a családfát. 

Elérhetőségem: eniko.mate@hotmail.com