Első lépések

Segítség az elinduláshoz:

Családfakutatáshoz először is szükség lesz a szülők, nagyszülők, de leginkább a dédszülők adataira, már amennyit tudni róluk. Ki-hol született, hol élt, vallás, esküvő / elhalálozás helye, ideje...Bármi fontosnak vélt adat jól jöhet, ehhez érdemes a legidősebb rokonokat is megkeresni, hátha ők több mindenre emlékeznek. Ha sikerül egy-egy nagyszülőt / dédszülőt pontosan beazonosítani, akkor lehet érdemben visszakeresni és kutatni az ősöket.

Többnyire az 1720-as évekig, nemesi ágon ennél korábbi századokig is lehetséges a visszakeresés. Ha Ön szeretné a kutatást végezni, számos online kutatóoldal létezik, vannak ingyenesen hozzáférhetőek és vannak fizetős oldalak.

Ha nem szeretne ezzel vesződni, keressen meg nyugodtan, 20 éve foglalkozok családfakutatással, szenvedélyem a munkám. Általánosságban a kutatásról: Az anyakönyvi "nyomozás" izgalmas, bonyolult folyamat, előzetesen nem tudni, hogy néhány vagy számos személyig, nemzedékig tudunk-e visszatekinteni. A kutatás ára az általam megtalált személyenként 5000,- Forint. De megállapodhatunk egy keretösszegben is, és annak határáig (illetve a kereten belül megtalált személyek számáig) folytatom - első körben - a kutatást.

Megtalált személy az, aki egy születési / elhalálozási időpontból vagy az esküvő tényéből beazonosítható. Ebbe az árba bele van foglalva egy felrajzolt családfa, a megtalált anyakönyvi adatok pontos dokumentálása, valamint egy, a megismert adatokból összerakott, megírt családtörténet is, ami pár oldaltól akár több mint százig is terjedhet, a kutatás kereteitől és találataitól függően.

Ezen túlmenően konkrét személy is kutatható, ez külön megbeszélés tárgya, ami magában foglalhatja a családi körülményeit (voltak-e gyermekei, újraházasodott-e), életútját (katonáskodás, hadifogság, peres iratok, nemesség) vagy egyéb gyűjthető adatforrást.

Végül mindezekből ( a kutatási eredményekből, megírt családtörténetből, településtörténet, érdekességek, térképrészlet... ) a felrajzolt családfából, valamint a Megrendelő által elküldött régi dokumentumokból, fotográfiákból egy kézbe fogható, a Megrendelőnek vagy ajándékként családtagoknak készülő, egyedi, exkluzív családkönyvet is készíthetek. A könyv ára 55.000,- Ft-tól ( függ a rendelni kívánt példányszámtól, hozott anyag minőségétől, oldalszámtól, színes oldalak számától ). 

Keressen bizalommal!

Máté Enikő 

eniko.mate@hotmail.com

Címkék: első lépések