Amikor őseink átélték a magyar történelem legnagyobb földrengését

b81f7048-7a6e-4e2d-88ab-144cd68bc274.jpg

Egy családfa kutatása közben van, amikor szembejön a történelem. A kutatott család régi komáromi felmenőinek egyike a város brutális 1849-es ostroma idején született – most pedig rátaláltunk arra, mi történt az ősökkel Magyarország valaha volt legnagyobb, több mint 6-os erősségű földrengése után, ami 1763. június 28-án, kora reggel rázta meg Komáromot.

Aznap több templom és több száz ház dőlt össze, az emberéletek elvesztéséről nem is beszélve.

A kaszások közül a mezőben sokan a lábokról leesének és a hegyek, fák a mezőben láthatóképpen remegni kezdének; úgy hogy Komárom városi lakói házainak minden falai, többnyire kik bolthajtással valának, egész a fundamentumig leomlottak és a többiek összehasadozának úgy, hogy a falak hasadékain át is kilátónak” – emlékezett vissza egy korabeli szemtanú.

Így meg egy másik: „A legjelesebb a legmagasabb épületeket vagy egészen lerontotta, vagy ketté hasította. [...] — az utczák, a melyeken kőből csinált házak valának, ugy betöltenek a leomlott házfalakkal, hogy kocsival vagy lóval nem lehetett járni, sőt gyalog ember is nagy bajjal mehetett. Mindazáltal, hogy megláthatnám, micsoda károk estének, a várost bejártam, és akkor tapasztaltam, hogy az agyonüttetett emberek, itt is, amott is, hol egy, hol kettő, hol három ugy voltának, mint a mezőben a még öszve nem hordatott kévék. A leomlott házaknak, templomoknak ledült kövei alatt jajgatás, ordítás hallattatott, az odamaradt embereknek szájokból. A lerázattatott épületeknek az ég felé menő pora miatt a nap mint egy másfél fertályig nem láttatott”.

Így folytatták: „A sebesülteket még többre tehetni vélték, kik az őrültség csalhatlan jeleit adták. Szüleiket eltévesztett vagy elvesztett gyermekek s férjeik után kiáltozó nők futkostak őrültként a bizonyos halált hirdető roncsolt épületek között!

Komárom anyakönyvvezető papja nem írt breaking newst a történtekből: szenvtelen pontossággal folytatta a halotti bejegyzéseket a földrengés előtt és után. Pár nappal a földrengés után találunk rá az akkori ősök sorsára, ami már sok nemzedékkel ezelőtt a feledés homályába veszett a családban – de a történetek ott rejlenek a fennmaradt sorokban és a sorok között:

"Obiit ante veterem residentia sub tentoris" - áll a bejegyzésben, a nyolchetes kis Theresia halálát regisztrálva.

Magyarul: "Meghalt a régi otthon előtt, sátor alatt."

Kiderül hát, hogy az ősök, Josephus Jäger fémműves, tűkészítő polgár (civis acicularius) és Anna Maria Stedelin háza is összedőlt, és sokgyerekes családként egy az otthonuk előtt felállított sátorban próbáltak túlélni. Az újszülött odaveszett. Pár nappal később az ikertestvére is.

De egy évvel később újra élni akartak: újabb gyermek érkezett a családba, talán már fedél is volt a feje fölött – de az édesanya pár nappal később elhunyt a gyermekágyban, alig 33 évesen.

Anna Jäger akkor 5 éves gyermek volt: addigra átélte a földrengést, otthonuk elpusztulását, testvérei és édesanyja elvesztését. Ő felnőtt, és 1784-ben hozzáment Georg Trefflerhez, egy a délnémet Freiburgból Komáromba érkezett, ott letelepedett órásmesterhez, majd sorra érkezni kezdtek egy új nemzedék gyermekei. Az élet ment tovább, mert az életnek tovább kellett mennie. A kutatott család komáromi ága így élt tovább az 1700-as, 1800-as években.

***

Érdekel saját családod múltja? Szeretnéd megismerni különböző őseidet és szerteágazó történeteiket? 

Máté Enikő vagyok, két évtized tapasztalatával és szenvedélyes kutatómunkával állítok össze családfákat, kutatok anyakönyvekben, családtörténetekben, vagy mindezekből egy összefoglaló és látványos családkönyvet állítok össze!

kutatómunkáról: előzetesen a kapott információk, az első adatok alapján felmérem, hogy milyen mélységekben kutatható a név és az adott település és körülbelül hány nemzedék kutatható; ez nem kerül semmibe. Megtalált és beazonosított személyenként 5000,- Ft a kutatás ára, vagy előzetes keretösszegben is meg lehet állapodni, és akkor ezen keretnek megfelelően állítom össze a családfát. Megtalált személy az, aki vagy egy házassági vagy egy születési / halotti adatból beazonosítható.

Amit a Megrendelő ezért kap: 1) egy felrajzolt, letisztázott családfa; 2) pontosan dokumentált adatok az anyakönyvi találatokról; 3) egy részletes, a kutatás során megismert adatokból, helytörténetből álló, a családfát és a Megrendelő által küldött információkat is tartalmazó családtörténeti írás, amely az idevonatkozó társadalmi-történelemi-földrajzi összefüggésekre is reflektál. Mindezt digitálisan adom át.

Ha a Megrendelő nem kér családtörténeti írást, akkor a kutatás ára megtalált személyenként 3500,- Ft..

családkönyv ezt a részletes és összefoglaló családtörténeti írást tartalmazza A/4-es méretben a család őseiről, életéről kiegészítve és összeszerkesztve a Megrendelő által küldött régi családi fotókkal / levelekkel / családi anekdotákkal / térképrészletekkel / fennmaradt információkkal, valamint a kutatás során talált érdekességekkel, családfarajzzal. Kemény táblás, exkluzív, egyedi, a Megrendelővel egyeztetett megjelenésben készül el.

Ára cérnafűzött, prémium minőségben 55.000 Ft - tól / db, amely függ a rendelni kívánt példányszámtól, színes oldalak és belívek számától. ( Minél több példány, annál kedvezőbb lesz az ár. )

Ára ragasztott fotókönyv esetén 30 oldalig 40.000,- Ft / db, az ár függ az oldalszámtól.

Ára digitális változatban az összeszerkesztett könyv pdf-ben 1.000,- Ft / oldal. 

Egyéb szolgáltatások:

Grafikai szolgáltatások: egyedi elképzelések alapján különleges családfa felrajzolása digitálisan 50 felmenőig 20.000,- Ft, efölött 400,- Ft / személy.

Egy konkrét adat vagy személy kutatása a rá vonatkozó, fellelhető lehetséges adatforrásokból külön megbeszélés tárgya.

Elérhetőségem:     eniko.matekukac.jpghotmail.com