A magyar reneszánszember, aki a török szultán udvarába jutott

karlberger_gyula.jpg

Vendéglős, szállodás, bankár, tűzoltóparancsnok, parképítő, bérháztulajdonos, városrendező, borkereskedő, fürdőépítő egy személyben: Karlberger Gyula, a Balaton idegenforgalmának egyik elfeledett atyja volt a 19. század második felében - egyben ő a kutatott siófoki család egyik ősatyja is.

1893-as hír a Budapesti Közlönyből: „Ó császári és apostoli királyi Felsége, f. évi április hó 4-én kelt legf. elhatározásával legk. megengedni méltóztatott, hogy Karlberger Gyula siófoki lakos és az ottani önkéntes tűzoltó-egylet főparancsnoka, a neki adományozott »Tachlissie« czimü török császári érmet használhassa.

A török császári kitüntetésnek története van – ki tudja, tán Gyula úr életének legérdekesebb kalandjáról van szó.

Karlberger Gyula ugyanis egy a szultán udvarába meghívott magyar tűzoltó küldöttség tagjaként eljutott Isztambulba, Széchényi basa meghívására.

Karlberger ősapa annak idején félretehette sürgető üzleti ügyeit, vállalkozásainak és kiterjedt családjának terelgetését - hogy tűzoltó kartársaival izgalmas, egzotikus utazásra induljanak, Magyarországról vonattal a Balkánon át Sztambulba.

Élményeikből érdekes riport született a korabeli magyar sajtóban. A Vasárnapi Újság 1892. évi 32. lapszáma színes úti riportban (Magyar tűzoltók Konstantinápolyban) mutatja be magyar tűzoltóparancsnokok közös, nagy utazását Konstantinápolyba Széchenyi Ödön grófhoz, a legnagyobb magyar fiához, aki a szultán szolgálatába állva török pasa lesz, miközben megteremti a modern török tűzoltóságot. A magyar küldöttség tagja Karlberger Gyula is, a csapatról közös fotográfiát közöl a lap, rajta az egykori családi ősapával.

A honi tűzoltókat a legmagasabb szinten fogadják Sztambulban: II. Abdul-Hamid szultán villásreggelit ad nekik palotájában, majd kitüntetésekkel ékesítik ki őket – innen Karlberger Gyula fenti folyamodványa is Ferenc Józsefhez. A tűzoltókat végül egy Ezeregyéjszaka meséihez méltó esti fogadáson kápráztatják el a Boszporusz partján. A teljes riportot érdemes elolvasni az Arcanum oldalán, kitűnő korrajzként az akkori hazai és nemzetközi világról.

https://adt.arcanum.com/hu/view/VasarnapiUjsag_1892/?query=%22karlberger+gyula%22+konstantin%C3%A1poly&pg=556&layout=s

Alább néhány hosszabb idézet:

A különvonat a magyar határig csupán Szabadkán állott meg, hol a város közönsége tömegesen vonult ki a pályaházba s a társaságot muzsikaszó és lelkes éljenzés fogadta. Az ország határán túl Nisben, Szófiában, Czaribrodban, Filippopolben mindenütt nagy közönség várta a vonatot s tűzoltóink élénk érdeklődés és meleg ovácziók központjai voltak. Szinte hihetetlen, hogy milyen gyorsan telt el ez a negyvenkét órai utazás Budapesttől Konstantinápolyig. A társaság egy nagy családdá alakult át a hosszú út alatt, úgy, hogy egész otthon éreztük magunkat a magyar államvasutak kényelmes kocsijaiban, melyek négy országon keresztül röpítettek bennünket kelet felé. Csak az keltett némi aggodalmat, hogy Ruméliában talpig fegyveres csendőrök szállották meg a vonatot. Úgy látszik, a bolgár és a török kormány még egyre tart az emberrablóktól. Verőfényes szép napon értünk Cserkeszkejibe, ahol Athanáziosz, a híres rablóvezér, pár év előtt a keleti futárvonatot kifosztotta. A hírhedt állomás nem valami elhagyatott helyen, sőt inkább olyan vidéken fekszik, a melyen meglátszik a kultura...

A különvonat július 11-én délben robogott be a sztambuli új pályaházba. A perronon közönség várta az érkezőket. Ott volt grófnagy Széchenyibasa tűzoltó tisztjeivel együtt s a konstantinápolyi magyar egylet tagjai.Széchenyi Ödön basa altábornagyi egyenruhájában, mellén a tömérdek érdemrenddel és kitüntetéssel impozáns jelenség. Arczán a jóság kinyomata ül s kék szeméből egy derült lélek kedélye sugárzik. Feltűnően hasonlít bátyjára, gróf Széchenyi Bélára, akinél azonban jóval testesebb. Széchenyi basa maga amegtestesült figyelem és szeretetreméltóság. Érdekes volt látni, a mikor a fényes egyenruhájú tűzoltó had leszállt és sorakozott a gróf előtt, a ki több régi barátjára ismert az érkezők közt. Az a hatalmas ember könnyezni kezdett s mélyen megindulva ölelte keblére egykori bajtársait, a magyarság «éljen» riadara s a törökök «csokrasa» kiáltásai közben...

Tisztek vezetése mellett tekintettük meg a szultán fényes palotáit, a Dolma-Bagcsét, Bejlerbejt, Eszki-Szerailt, a török császári kincstárt, a múzeumokat, ahol mindent apróra megmutogattak s ráadásul frissítőkkel megvendégelték a társaságot. E paloták idegen utasoknak szinte hozzáférhetetlenek, de a magyarok előtt a szultán irádéja következtében azonnal megnyíltak. Európa és Ázsia partjai közt a Boszporuson az udvar aranyozott kajükjai röpítettek ide-oda. A legnagyobb kitüntetés azonban a pénteki szelámsik alkalmával érte a társaságot. A Yildiz kioszk őrségi épületénél, ahol rendesen a várta szokott állani, jelöltek ki helyet a magyarok számára, szemben a Hamidijé-mecsettel, ahová a szultán minden pénteken imádkozni megy. A legerősebb fantázia sem alkothat ragyogóbb képet, mint a minőt a szelámlik nyújt. A török főváros egész helyőrsége kivonult ez alkalommal. Mintegy harminczezer lovas és gyalog katona sorakozott teljes díszben a szultán kert terein és utain. Micsoda festői látványt nyújtott ez a katonaság. Az ulánusok fehér holdas vörös lobogóikkal, a zuávok zöld turbánjaikkal, a tisztek gyönyörű egyenruháikkal! S amikor a minaret erkélyéről elhangzott a müezzin imára hivó éneke, felvonult az udvar. Elől zárt határokban livrés inassal a bakon s hátul szerecsen eunuchoktól kisérve a szultán feleségei és leányai. Két sorban gyalog lépdeltek a basák, köztük, mint harmadik a sor elején, Széchenyi basa....

A szemle után a nagyúr maga foglalt helyet egy Daumont-kocsiban és maga hajtotta a lovakat. A basák és udvari tisztek gyalog követték a szultán kocsiját. Amint a nagy úr hazaért, hadsegéde által villásreggelire hívta meg a tűzoltókat a Yildizkioszkba. Egy nagy teremben fejedelmi vendégség várt a társaságra. A hosszú asztal szinte görnyedt a drága arany evőkészlet s a felhalmozott inyenczségek terhe alatt. A szultán a palota egyik ablakából nézte a tűzoltók lakmározását. (...) A Takliliszije-rendjellel, (vitézségi és életmentési érdemrenddel) tüntettettek ki a következők: ...Kopumovits Károly osztályparancsnok (Szabadka), Karlberger Gyula főparancsnok (Siófok), ifj. Kádár Henrik parancsnok (H.-M.-Vásárhely)...

A szultán szíves látását betetőzte az a nagyszerű lakoma, melyet aznap este rendeztetett a Taxim-kertben a magyar utasok tiszteletére. Jelen volt azon Konstantinápoly főpolgármestere, Bélad basa s a két alpolgármester. A tündériesen kivilágított kertben, honnan gyönyörű kilátás nyílik a Boszporusra, katonabanda játszott török és magyar darabokat s a két nemzet fiai közt való barátkozásnak feledhetetlen jelenetei játszódtak le.

A magyar társaságot azonban nemcsak az udvar, hanem más körök is fényes vendégszeretetben részesítették. Elsősorban ki kell emelnünk Széchenyi basát, a jubilánst, aki a társaságot több ízben vendégül hívta meg s érdekes török hangversenyt rendezett a magyaroknak... Kitűnő figyelmet tanúsított monarkhiánk nagykövete Calice báró, akinek a kertjében a zászlószentelés lefolyt. Az aranyszegélyű nemzeti szin zászlót Széchenyi basa ajánlotta fel a budapesti önk. tűzoltótestületnek s a zászlóanya tisztét Calice báróné fogadta el. A nagykövet pompás kertjében pazar fényü sátorban volt elhelyezve az oltár, melynél Várady Ferencz pápai kamarás a zászlót fölszentelte s ráadásul mondott egy oly magyar hazafias szellemű, lelkes beszédet, amilyen még aligha hangzott el a török fővárosban. Az ünnepélyt a kertben felköszöntőkkel fűszerezett villásreggeli fejezte be.

Érdekes pontja volt konstantinápolyi időzésünknek a bujukderei kirándulás. Konstantinápolynak legnagyobb üzlete az Orosdy, Back és társa nagykereskedés, melynek főnökei magyar emberek. Back úrnak Bujukderében, a Boszporus partján, ahol az előkelő világ nyaral, remek villája van, melyben sikerült estélyt rendezett a magyarok tiszteletére. A háziúr és felesége, a legszebb konstantinápolyi asszonyok egyike, magyar vendégszeretettel látták a társaságot. Estély alatt hangverseny is volt, melyen két Konstantinápolyba szakadt fiatal magyar zongoraművész: Hegyei és Székács Gyula játszott élénk tetszés mellett. A külön hajón, mely a társaságot éjjel hazaszállította, vidám dalra gyújtott a társaság s a magyar himnusz dallamát Európa és Ázsia partja visszhangozta.”

                                                                       *** 

Érdekel saját családod múltja? Szeretnéd megismerni különböző őseidet és szerteágazó történeteiket? 

Máté Enikő vagyok, két évtized tapasztalatával és szenvedélyes kutatómunkával állítok össze családfákat, kutatok anyakönyvekben, családtörténetekben, és mindezekből egy összefoglaló és látványos családkönyvet állítok össze!

kutatómunka a részletektől függően külön megbeszélés tárgya, ezt a könyv ára nem tartalmazza. Előzetesen a kapott információk, az első adatok alapján felmérem, hogy milyen mélységekben kutatható a név és az adott település és körülbelül hány nemzedék kutatható. Megtalált személy az, aki vagy egy házassági vagy egy születési / halotti adatból beazonosítható.

Amit a Megrendelő ezért kap: 1) egy felrajzolt, letisztázott családfa; 2) pontosan dokumentált adatok az anyakönyvi találatokról; 3) egy részletes, a kutatás során megismert adatokból, helytörténetből álló, a családfát és a Megrendelő által küldött információkat is tartalmazó családtörténeti írás, amely az idevonatkozó társadalmi-történelemi-földrajzi összefüggésekre is reflektál.

családkönyv ezt a részletes és összefoglaló családtörténeti írást tartalmazza A/4-es méretben a család őseiről, életéről kiegészítve és összeszerkesztve a Megrendelő által küldött régi családi fotókkal / levelekkel / családi anekdotákkal / térképrészletekkel / fennmaradt információkkal, valamint a kutatás során talált érdekességekkel, családfarajzzal. Kemény táblás, exkluzív, egyedi, a Megrendelővel egyeztetett megjelenésben készül el. 

Egyéb szolgáltatások:

Grafikai szolgáltatások: egyedi elképzelések alapján különleges családfa felrajzolása.

Családtörténet-írás meglévő családfához is.

Egy konkrét adat vagy személy felkutatása a rá vonatkozó, fellelhető lehetséges adatforrásokból külön megbeszélés tárgya.

Elérhetőségem:     eniko.matekukac.jpghotmail.com